Recepty a Jedlo

Veľkonočné žemle

Podobné veľkonočné žemle (hot cross buns) sa podávajú na raňajky vo Veľkej Británii a niektorých ďalších európskych krajinách v Krvavý piatok, pred Zmŕtvychvstanie Krista. Tradícia pečenia takýchto žemi sa však datuje do doby pred kresťanstvom: kedysi sa verilo, že tento pečený výrobok chráni dom a jeho obyvateľov pred temnými silami. Preto sa žemle s radosťou jedli a zvyšky, ktoré sa ztvrdli, sa zavesili na kuchynskej strop pod podkrovím. My vám navrhujeme upiecť ich výhradne pre gastronomické potešenie. Do veľkonočných žemlí sa obvykle pridávajú koreniny a hrozienka, kandizované ovocie a sušené čerešne, orechy a dokonca aj kúsky čokolády alebo kakaový prášok. Prečo by sme si to aj my neupiekli – na sviatok alebo len tak? Vyskúšajte to, určite sa vám to bude páčiť!

INGREDIENCIE

  •  múka – 560 g
  •  soľ – 1/2 čajovej lyžičky
  •  suché droždie – 7 g
  •  maslo – 70 g
  •  cukor – 50 g
  •  mletá škorica – 1 čajová lyžička
  •  vajcia – 3 ks
  •  mlieko – 270 ml
  •  sušené višne – 200 g
  •  pitná voda – 25 ml

POSTUP PRÍPRAVY

Krok 1

Pripravte cesto na veľkonočné rožky. Do misky preosejte 450 g múky cez jemné sito. Pridajte soľ, suché droždie, cukor a mletú škoricu. Premiešajte vidličkou alebo metličkou.

Krok 2

Roztopené maslo na cesto na veľkonočné rožky (50 g) nechajte trochu vychladnúť. Dve vajcia vyslahajte a pridajte do múčnej zmesi. Pridajte roztopené maslo a studené mlieko. Dôkladne premiešajte cesto.

Krok 3

Miesto pre pečivo zakryte utierkou a nechajte ho 15 minút odpočívať. Potom ho vysypte na stôl posypaný múkou a rukami vytvarujte placku. Do stredu položte čerešňu, zoberiete okraje a zatvorte ich cez ovocie. Toto cesto znova premiesite.

Krok 4

Vzniknuté cesto na veľkonočné rožky rozdeľte na 10 porcií, vytvarujte z nich guľky a vyložte ich do natriedeného maslom. Zakryte utierkou a nechajte ich 45 minút odpočívať.

Krok 5

Na nadýchaných rožkách ostrým nožom urobte krížové rezy. Zvyšnú múku zalejte pitnou vodou a dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Vzniknutú zmes preložte do cukrárskeho vrecka a naplňte ňou krížové rezy na rožkách. Ohrejte rúru na 180°C. Veľkonočné rožky pečte 15 minút, vyberte ich z rúry, potrite vymiešaným vajcom a dopečte ďalších 5 minút.

ZDROJ

Related posts

Šalát z uhoriek, reďkoviek a tvarohu

Peter

Domáci vlašský šalát. Keď ho vyskúšate, ten zo supermarketu si už nikdy nekúpite!

Peter

Domáca pizza s hubami a klobásou

Peter