Podobné veľkonočné žemle (hot cross buns) sa podávajú na raňajky vo Veľkej Británii a niektorých ďalších európskych krajinách v Krvavý piatok, pred Zmŕtvychvstanie Krista. Tradícia pečenia takýchto žemi sa však datuje do doby pred kresťanstvom: kedysi sa verilo, že tento pečený výrobok chráni dom a jeho obyvateľov pred temnými silami. Preto sa žemle s radosťou jedli a zvyšky, ktoré sa ztvrdli, sa zavesili na kuchynskej strop pod podkrovím. My vám navrhujeme upiecť ich výhradne pre gastronomické potešenie. Do veľkonočných žemlí sa obvykle pridávajú koreniny a hrozienka, kandizované ovocie a sušené čerešne, orechy a dokonca aj kúsky čokolády alebo kakaový prášok. Prečo by sme si to aj my neupiekli – na sviatok alebo len tak? Vyskúšajte to, určite sa vám to bude páčiť!
INGREDIENCIE
- múka – 560 g
- soľ – 1/2 čajovej lyžičky
- suché droždie – 7 g
- maslo – 70 g
- cukor – 50 g
- mletá škorica – 1 čajová lyžička
- vajcia – 3 ks
- mlieko – 270 ml
- sušené višne – 200 g
- pitná voda – 25 ml
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Pripravte cesto na veľkonočné rožky. Do misky preosejte 450 g múky cez jemné sito. Pridajte soľ, suché droždie, cukor a mletú škoricu. Premiešajte vidličkou alebo metličkou.
Krok 2
Roztopené maslo na cesto na veľkonočné rožky (50 g) nechajte trochu vychladnúť. Dve vajcia vyslahajte a pridajte do múčnej zmesi. Pridajte roztopené maslo a studené mlieko. Dôkladne premiešajte cesto.
Krok 3
Miesto pre pečivo zakryte utierkou a nechajte ho 15 minút odpočívať. Potom ho vysypte na stôl posypaný múkou a rukami vytvarujte placku. Do stredu položte čerešňu, zoberiete okraje a zatvorte ich cez ovocie. Toto cesto znova premiesite.
Krok 4
Vzniknuté cesto na veľkonočné rožky rozdeľte na 10 porcií, vytvarujte z nich guľky a vyložte ich do natriedeného maslom. Zakryte utierkou a nechajte ich 45 minút odpočívať.
Krok 5
Na nadýchaných rožkách ostrým nožom urobte krížové rezy. Zvyšnú múku zalejte pitnou vodou a dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Vzniknutú zmes preložte do cukrárskeho vrecka a naplňte ňou krížové rezy na rožkách. Ohrejte rúru na 180°C. Veľkonočné rožky pečte 15 minút, vyberte ich z rúry, potrite vymiešaným vajcom a dopečte ďalších 5 minút.