Zdravie

„Jedzte, keď ste hladní“: ako prejsť na intuitívne stravovanie

Vo svete je epidémia nadváhy. Pri návštevách lekára mnohí ľudia počujú odporúčanie prejsť na zdravšie stravovacie návyky. Ako? Intuitívne stravovanie môže pomôcť.

ČO TO JE

Podstatu metódy možno zhrnúť do sloganu: „Jedz, keď máš hlad, nejedz, keď nemáš.“ Vyvinuli ju kalifornské odborníčky na výživu Evelyn Trimboliová a Alice Reschová. Sú presvedčené, že sa prejedáme, pretože sme stratili citlivosť na signály hladu a sýtosti.

Citlivosť sa dá obnoviť splnením dvoch podmienok:

  • rozlišovať medzi fyzickým hladom a emocionálnym hladom, keď nepotrebujeme fyzicky jesť, ale jeme, aby sme získali príjemný zážitok alebo prehlušili nepríjemné zážitky,
  • všimnúť si moment nasýtenia a vstať od stola bez toho, aby sme čakali na ťažký pocit v žalúdku.

Intuitívne stravovanie navrhuje nerobiť si nepriateľa zo svojho tela (aj keď nie je modelovej veľkosti) alebo z akýchkoľvek potravín. Jeho cieľom je dobré zdravie a pohoda, súhlas so sebou samým.

AKÉ SÚ VÝHODY

Asi každý, kto držal diétu, vie, aké ťažké je udržať si výsledky. Blogeri a fitnes tréneri, ktorí učia chudnúť, často kladú dôraz na jasné termíny a konkrétny cieľ požadovanej hmotnosti a objemu. To je motivujúce k snahe. Háčik je však v tom, že po dosiahnutí vytúženej postavy pociťujeme uspokojenie zo splnenia úlohy a… mimovoľne si dávame signál na uvoľnenie: „Hurá! Preč s obmedzeniami. Vitajte, zákusky a nezdravé jedlo.“

Z extrému zábran a hladu sa dostávame do extrému úplného povolenia. A potom vina a ďalšie zábrany

Ako sa z tohto kruhu vymaniť? Preskúmajte, čo pre vás obsahujú extrémy. Aké emócie a postoje sa skrývajú za rigidným obmedzujúcim stravovacím správaním (hanba za centimetre navyše v páse, predstava, že milovaní sú len tí subtílni)? A čo sa skrýva za extrémami v prejedaní sa? Možno rodičovské „nemôžeš vstať od stola, kým všetko nedoješ“… Pre každého, kto putuje od jednej polarity k druhej, bude ich význam iný. Čím lepšie sa v nich vyznáte, tým ľahšie nájdete rovnováhu.

Intuitívne stravovanie uľahčuje prechod na nový spôsob života: netrápime sa obmedzeniami, ale počúvame a uvedomujeme si, ako sa cítime. Z jedenia urobíme meditatívny, zmyselný rituál, ktorý nás priblíži k nášmu skutočnému ja – nie narcistický ideál, ktorý si vyžaduje obetu až po dlhé pôsty, prísne zábrany a nenávisť k obrazu nášho tela.

ČO TREBA MAŤ NA PAMÄTI

Je tu však jedna jemnosť: mnohé z našich stravovacích návykov sú stereotypne nevedomé a nemusí ísť o intuitívne zdravé stravovanie, ale o intuitívne prejedanie sa a jedenie našich obľúbených jedál. A ešte niečo: prejedanie, odmietanie jedla alebo rigidná selektívnosť sa často spájajú s ťažkosťami v komunikácii, nenávisťou voči sebe, sklonom k izolácii – a to je dôvod, aby ste sa svojím psychickým stavom zaoberali všeobecne.

Aby naše telo mohlo plnohodnotne fungovať, potrebuje rôzne vitamíny, stopové prvky a živiny.

Preto je okrem intuitívneho stravovania užitočné vyskúšať nové chute, jedlá, kuchyne sveta, oboznámiť sa so zložením potravín a pochopiť, ktoré jedlo je ťažké a ktoré ľahké. Výsledky prinesú aj konzultácie s odborníkom na výživu alebo dietológom na zostavenie individuálneho jedálneho lístka a v tíme rovnako zmýšľajúcich ľudí a pod vedením skúseného mentora sa ľahšie zavádzajú nové návyky.

Related posts

Prečo bolesť krku: prvé príznaky vzniku prietrže

Peter

Vedci zistili, ako psy pomáhajú pri posttraumatickej stresovej poruche

Peter

Zuby: ako sa správne starať o ústnu dutinu

Peter