V mojej rodine máme radi chutný, nadýchaný chlieb na Veľkú noc. Pridávam doň kandizované ovocie, hrozienka, mak a polejem ho cukrovou polevou.
SUROVINY:
- 6 šálok pšeničnej múky
- 1,5 šálky teplého mlieka
- 25 g droždia
- 1 šálka cukru
- 4 vajcia
- 1/4 šálky rozpusteného masla
- 100 g hrozienok
- 100 g kandizovaného ovocia
- 2 lyžice makových semienok
- Cukrová poleva a cukrárska poleva na posypanie
- 1/2 lyžičky soli
- Vanilka a kardamón podľa chuti
POSTUP:
Krok 1
Pripravte cesto zo štyroch vajec, cukru, soli a korenia. Potom pripravte kvasnice vo vypranej zmesi z mlieka a polovice múky. Keď je kvasnice pripravená, pridajte žĺtky, celé vajcia, maslo a zvyšok múky. Dobre premiesite a nechajte cesto kysnúť po dobu 3-4 hodín. Potom premiesite cesto ešte raz a nechajte ho kysnúť na ďalších 2 hodiny.
Krok 2
Rozdelte cesto na niekoľko častí a vložte do malých formičiek. Tri časti nechajte bokom. Rozvaľkajte cesto na doske, pridajte hrozienka a zaviniete ako roládu.
Krok 3
Rozvaľkajte zvyšné cesto a pridajte do jednej časti kandizované ovocie a do druhej makové semená. Znova zviniete ako roládu.
Krok 4
Vložte cesto do formy a nechajte ho kysnúť ďalších 30 minút. Pečte vo vyhriatej rúre pri 190 stupňoch, kým nie je hotový. Nechajte úplne vychladnúť a ozdobte cukrovou polevou a posypkou. Dobrú chuť!