Malé tekvice sú veľmi vhodné na použitie ako náhrada hrníčkov. Môžete ich naplniť ryžou s sušeným ovocím a získať vynikajúcu kašu alebo podávať v nich polievku. Ale môžete ich tiež naplniť korenistým mäsom – ako v našom recepte.
SUROVINY
- 2 malé tekvice vážiace 500 g každá
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 4 kusy celozrnného chleba
- 1 stredná cibuľa
- 2 stonky zeleru
- 1 jablko
- 1/2 šálky hrozienok alebo sušenej brusnice
- 10 vetvičiek petržlenovej vňate
- 1 vetvička šalvie
- 1/4 – 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 50 g masla
- 1/2 čl. lyžičky sušeného rozmarínu a tymiánu
- olivový olej
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie.
- Čas prípravy – 1 hodina 20 minút
- Počet porcií – 4
- Obtiažnosť – stredná
- Vegetariánske – nie
- Technológia – Praženie, Pečenie
- Príležitosť – Obed, Večera
- Zariadenie – rúra
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Predhrejte rúru na 175 °C. Nakrájajte chlieb na malé kocky, položte ich na plech a dajte do rúry na 7-10 minút, kým sa nepodružbia.
Krok 2

Rozkrojte tekvicu na polovicu, odstráňte semienka. Natrite vnútro olivovým olejom a položte na plech vyložený papierom na pečenie, s rezom nadol. Pečte v rúre 40 minút.
Krok 3
Počas pečenia tekvice pripravte plnku. Očistite cibuľu a zeler a nakrájajte ich na drobné kúsky. Jablko očistite, odstráňte semienka a nakrájajte na malé kocky. Nasekajte lístočky šalvie a petržlenovej vňate.
Krok 4
Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, zeler a mleté mäso. Opekať, rozdrvte mäso na drobné kúsky, 10 minút. Osolte a okoreňte, pridajte sušené bylinky a premiešajte.
Krok 5

Pridajte do panvice jablko, rozinky, chlieb, petržlenovú vňať a šalviu. Zalejte trochou kuracieho vývaru, kým sa plnka nestane mierne vlhkou. Budete potrebovať 1/4 až 1/2 pohára vývaru.
Krok 6

Vyberte plech s tekvicami z rúry. Otočte polovice a vidličkou oddelte trochu mäsa. Nanesieť plnku a premiešajte. Na vrch rozložte kúsky masla a vráťte plech do rúry. Pečte ďalších 30 minút alebo kým sa tekvica nestane mäkkou.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/