Veľmi letný, voňavý a na prípravu jednoduchý šalát s uhorkou, reďkovkou a tvarohom, ktorý si môžete pripraviť doslova každý deň – je nepravdepodobné, že by vás omrzel. Tvaroh, rovnako ako všetky mliečne výrobky, sa dobre kombinuje s čerstvou zeleninou a bylinkami. Obzvlášť dobrý je v takejto kombinácii tvaroh a čerstvá uhorka so zelenou cibuľkou – chuť trochu pripomína obľúbenú grécku omáčku dzatziki (tzatziki). Tento výnimočne zdravý šalát podávajte s čerstvo upečenou žemľou, bielym chlebom alebo pita chlebom – je výborný a sacharidov nie je priveľa.
Suroviny
- 500 g mäkkého tvarohu
- 2 uhorky
- 8 reďkoviek
- 2 stonky zelenej cibule
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- ½ lyžičky sušených provensálskych byliniek
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
Recept krok za krokom
Krok 1
Tvaroh vložte do misky, zalejte 1 PL olivového oleja, osoľte, okoreňte korením a pro-vanými bylinkami a dôkladne premiešajte.
Krok 2
Zvyšný olivový olej zmiešajte s citrónovou šťavou, korením a štipkou soli a vyšľahajte. Uhorky a reďkovky nakrájajte na tenké plátky, zelenú cibuľku nakrájajte nadrobno. Zeleninu zalejte dresingom, vložte do misy s tvarohom a jemne premiešajte dvoma vidličkami.

UŽITOČNÝ TIP
Jemný tvaroh môžete nahradiť smotanovým syrom alebo mäkkým smotanovým syrom, napríklad ricottou. Hodia sa aj bryndzové syry ako bryndza, feta alebo suluguni. Ak pridávate slaný syr, použite menej soli alebo žiadnu soľ.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/