Postná cibuľová polievka je našou odpoveďou skeptikom, ktorí považujú za jedinú správnu a výlučne klasickú verziu. Súhlasíme s tým, že tradičná francúzska verzia tohto jedla je jednoducho nezmyselná bez dobrej a silnej mäsovej vývaru. Ale verte nám, aj na vode sa dá vynikajúco variť, ak dodržíte správnu technológiu. Všetky podrobnosti nájdete v recepte, my vám len prezradíme, že časť času postná cibuľová polievka trávi pod fóliou v rúre. Zaujalo vás to? Potom si pozorne prečítajte recept, postupujte podľa jeho pokynov a vychutnávajte si ju so radosťou – počas pôstu alebo kedykoľvek inokedy.
INGREDIENCIE
- 1,5 kg cibule
- 1 hlava cesnaku
- olivový olej
- 1 lyžica hnedého cukru
- strúhaný muškátový oriešok na konci noža
- 8 kúskov bagety hrúbky približne 2 cm
- soľ, čerstvo mletý čierny korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Rozohrejte rúru na 160 °C. Očistite cibuľu na postnú polievku a nakrájajte ju, najlepšie na tenké polkruhy alebo štvrtiny krúžkov. Očistite strúčiky cesnaku.
Krok 2
Pre varenie cibuľovej polievky vezmite veľký hrniec s tepelne odolnými rukoväťami a hrubým dnom. Do hrnca nalejte približne 4 lyžice olivového oleja, osolte a pridajte cibuľu. Posypte cukrom a muškátovým orieškom, premiešajte.
Krok 3
Dajte hrniec s cibuľou na stredný oheň a opekajte ju, kým nebude zlatistá, občas premiešajte. To by malo trvať asi 10 minút. Dávajte pozor, aby sa cibuľa na polievku nepripálila!
Krok 4
Položte celé strúčiky cesnaku na cibuľu, zakryte hrniec fóliou a dajte do rúry, predhriatej na 160 °C. Varíme 1 hodinu, niekoľkokrát počas tohto času premiešajte cibuľu.
Krok 5
Vráťte hrniec na stredný oheň, pridajte 1-1,5 litra studenej pitnej vody. Dovarte 20 minút. Osoďte a opeperte cibuľovú polievku.
Krok 6
Počas varenia polievky opečte kúsky bagety na olivovom oleji z oboch strán do zlatista. Položte dva kusy bagety do taniera, polievku s cibuľou zalejte. Polievku poliate olivovým olejom, dochuťte korením a podávajte.