Okroška s kuracími prsiami je jedným z mnohých variantov tejto nepostrádateľnej studenej polievky, bez ktorej si len ťažko dokážeme predstaviť plnohodnotný letný obed. Okrošku milujeme a sme pripravení jesť ju veľmi často, ale nemali by ste si nechať ujsť príležitosť pripraviť ju na nový spôsob! Najmä preto, že náš recept poskytuje možnosť výberu, ktorý zmieruje dva tábory jedákov. Priaznivci „bielej“ okrošky ju pripravia na kefíre a tradicionalisti použijú nesladený chlebový kvas. Oba spôsoby sú hodné pozornosti a odporúčame nezanedbať ani jeden z nich! A ak hovoríme o variabilite, potom skúste namiesto vareného kuracieho mäsa dať na plátky nakrájané údené kuracie prsia, ktoré dodajú palete chutí ďalší elegantný akcent
SUROVINY
- kvas – 1 liter alebo 1%-ný kefír – 800 ml
- kuracie prsné filé – 450-500 g
- zemiaky – 3 ks
- vajcia C0 – 2 ks
- mierne solené uhorky – 3 ks
- reďkovky – 8 ks
- zelená cibuľka – 3 stonky
- kôpor – 3-4 vetvičky
- petržlenová vňať – 2 vetvičky
- strúhaný chren – 1 lyžička
- horčica – 1 lyžička
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Krok 1

Kuracie prsia zalejte 800-900 ml vody a na silnom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, osoľte a dôkladne odstráňte penu. Kuracie mäso varte pod pokrievkou 25 minút. Vychladnite vo vývare, vyberte a nakrájajte filé na malé plátky.
Krok 2

Vajíčka vložte do malého hrnca, zalejte studenou vodou a varte na miernom ohni 8 min. Vychladnite v studenej vode a olúpte škrupiny. Vajíčka roztlačte vidličkou spolu s horčicou a chrenom.
Krok 3

Zemiaky umyte tuhou kefou, zalejte vodou a varte do mäkka 20 min. Zemiaky sceďte, ochlaďte a ošúpte. Zemiaky nakrájajte na malé kocky.
Krok 4

Reďkovky a uhorky nakrájajte na tenké plátky. Oddeľte petržlenovú vňať a kôprové listy od stoniek a nasekajte ich; polovicu zelene si odložte. Zelenú cibuľu nakrájajte nadrobno. Vo veľkej mise zmiešajte kuracie mäso, vajcia, zemiaky, zeleninu a bylinky, osoľte, okoreňte a premiešajte.
Krok 5

Na bielu okrošku zmiešajte kefír a 200 ml pitnej alebo minerálnej perlivej vody. Zalejeme pripravenou zmesou, premiešame a misu prikryjeme potravinovou fóliou. Umiestnite do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Krok 6

Na okrošku na báze kvasu nalejte vychladený kvas do misky s pripravenou zmesou, jemne premiešajte a dajte na 1 – 2 hodiny chladiť do chladničky. Okrošku nalejte na taniere, prípadne na každý tanier pridajte drvený ľad a ozdobte odloženou zeleninou.
TIPY NA RECEPT
- Po uvarení kuracích filiet vám zostane asi pol litra výborného vývaru, ktorý nie je potrebný na okrošku. Môžete ho preliať do malých vrecúšok na zips alebo vzduchotesných nádob a odložiť do mrazničky, aby ste z neho neskôr pripravili rôzne omáčky alebo jednoducho uvarili chutné zeleninové polievky.
- Kalorický obsah okrošky s kuracími prsiami je nízky, takže tento recept je vhodný pre všetkých, ktorí si strážia svoju hmotnosť a dávajú prednosť ľahko stráviteľným jedlám, ktoré nezaťažujú žalúdok.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/