Podobnú mliečnu polievku s cestovinou kedysi podávali v materských školách a pionierskych táboroch. Treba poznamenať, že k nej bolo pomerne rozporuplné postojenie: niekto túto jedlá obľuboval, zatiaľ čo niekto ju úplne odmietal. Avšak všetko závisí na kuchárovej zručnosti! Ak napríklad uvaríte mliečnu polievku s vermicelou, tak ako ju navrhujeme my – s pravou vanilkou a medom – sme si istí, že počet malých fanúšikov tejto jedla sa zvýši viacnásobne. Dokonca sa ku nim pripoja aj tí, ktorí zvyčajne odmietajú tanier odkláňajúc ho nabok a s hnevom odmietajú ponuku zjesť „lyžičku pre mamu a pre otca“.
SUROVINY
• 1/2 strukov vanilky
• 500 ml mlieka
• 1 lyžička cukru
• štipka soli
• 60 g cestovín
• 1 lyžica medu
• 33% smotana na šľahanie
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Na prípravu mliečnej polievky s cestovín najprv rozkrojte struk vanilky pozdĺž na polovicu, vyškrabnite semená končekom noža a vložte do mlieka spolu so samotným strukom. Pridajte cukor a soľ, a na miernom ohni priveďte k varu. Varte 2-3 minúty a odstráňte struk.
Krok 2
Nasypte do mlieka cestoviny (množstvo závisí od toho, akú hustotu chcete dosiahnuť) a varíme mliečnu polievku, miešame, až kým nebude vermicella hotová.
Krok 3
Do mliečnej polievky pridajte med a trochu smotany. Podávajte horúce alebo teplé.