Vďaka špecifickému spôsobu prípravy je makrela v rúre s horčicou neuveriteľne aromatická a chutná. Ide o pomerne nezvyčajný spôsob, pretože rybu nepečieme len v omáčke, ale najskôr ju marinujeme v nej! Okrem horčice obsahuje táto omáčka med, citrónovú šťavu a provensálske bylinky, takže vlastná vôňa makrely, ktorú mnohí považujú za ostrú, sa utlmí a stane sa veľmi príjemnou. Čo sa týka chuti, je naozaj chvályhodná! Navyše, konzistencia mastnej makrely po pečení sa stáva neuveriteľne jemnou, ryba sa doslova topí v ústach, a preto sa páči každému, kto ju ochutná.
INGREDIENCIE
- makrela – 600 g
- med – 30 g
- horčica – 120 g
- sojová omáčka – 2 polievkové lyžice
- sušené provensálske bylinky – 2 čajové lyžičky šťava a kôra
- 1 citróna cibuľa – 150 g
- petržlen – 3 vetvičky
- soľ – podľa chuti
- čerstvo mletý čierny korenie – podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Krok 1
Pripravte všetky ingrediencie. Ak je makrela zmrazená, nechajte ju rozmraziť na najteplejšej poličke chladničky. Potom umyte rybu, odrežte jej hlavu, vyčistite brucho. Opláchnite makrelu zvnútra. Narežte ju na hrubé plátky.
Krok 2
Pre marinádu vložte med do misky. Pridajte horčicu, sójovú omáčku, provensálske bylinky, citrónovú šťavu a kôru. Dôkladne premiešajte, aby sa vytvoril jednotný dressing. Ochutnajte soľou a korením.
Krok 3
Vložte makrelu do misky. Zalejte marinádou a snažte sa ju rovnomerne rozdeliť po všetkých kúskoch ryby. Zakryte nádobu alebo ju utiahnite potravinovou fóliou. Dajte do chladničky na 1 hodinu.
Krok 4
Cibuľu olúpte a nakrájajte na polkruhy. Petrezlen umyte a osušte. Trhajte lístky z konárov a nakrájajte ich. Spojte s cibuľou a vložte na dno pekáča.
Krok 5
Na vrch nasypte makrelu a zalejte zvyšnou marinádou z misky. Ohrejte rúru na 190°C. Pečte makrelu 25–30 minút. Rybu môžete podávať s varenými zemiakmi.