Ľanové palacinky sú jedlom s nízkym obsahom sacharidov, ktoré možno pokojne zaradiť medzi diétne. Pridaním ľanovej múky do cesta sa palacinky stanú menej kalorickými a zároveň sa výrazne zvýši množstvo telu prospešných látok. Je dokázané, že múka z mletých ľanových semienok je vysokoproteínový výrobok, ktorý podporuje chudnutie vďaka prítomnosti vlákniny v ňom. Konzumácia ľanovej múčky normalizuje hladinu cholesterolu, zlepšuje imunitu a dopĺňa nedostatok esenciálnych minerálov a aminokyselín. Chuť ľanových placiek má charakteristický „orechový“ nádych, je mierne sladká a jemná. Palacinky na kefíre vychádzajú veľmi mäkké a nadýchané a sú ideálne na plnohodnotné raňajky.
Suroviny
- ľanová múka – 4 lyžice. litre
- pšeničná múka – 100 g
- kefír – 200 ml
- C0 vajcia – 2 ks.
- rastlinný olej – 3 PL.
- sóda bikarbóna – ½ lyžičky.
- soľ – ½ lyžičky.
Krok 1

Vajíčka vopred vyberte z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu. Kefír nalejte do malej misky a zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo na vodnom kúpeli. Kefír by mal byť teplý. Pripravte si ostatné prísady.
Krok 2

V hlbokej miske zmiešajte pšeničnú a ľanovú múku, pridajte sódu bikarbónu a zalejte teplým kefírom. Miešajte stierkou, kým nevznikne hladká hmota. Vzniknuté husté a viskózne cesto nechajte na pracovnej ploche 10-15 minút, aby oba druhy múky napučali.
Krok 3

V malej miske rozšľahajte vajcia, pridajte soľ a vyšľahajte metličkou alebo mixérom. Vajíčka nalejte do misy s cestom a pridajte 2 PL rastlinného oleja. Opäť premiešajte.
Krok 4

Prevarte 150 ml pitnej vody. Vriacu vodu nalejte do misy s cestom a dôkladne premiešajte mixérom. Cesto by malo byť celkom tekuté a liate.
Krok 5

Nahrejte suchú panvicu s priemerom nie väčším ako 16 cm na silnom ohni. Znížte teplotu na strednú. Pomocou kuchynského štetca potrite dno panvice rastlinným olejom.
Krok 6

Nalejte časť cesta, rozotrite ho po dne a nakloňte panvicu. Palacinku pečte 1,5 minúty, potom ju opatrne otočte na druhú stranu a pokračujte v pečení ďalších 45 sekúnd až 1 minútu. Hotové palacinky poukladajte na tanier.
Tipy na recept
- Palacinky môžete ihneď zrolovať do tvaru trubičky, umiestniť do hlbokého taniera alebo misy a prikryť pokrievkou, aby zostali dlhšie mäkké a teplé a aby ste ich mohli pri podávaní namáčať do omáčok alebo dipov.
- Najpohodlnejší spôsob, ako vymastiť dno panvice rastlinným olejom, je použiť nádobu na olej s dávkovačom. Sú špeciálne navrhnuté tak, aby rozprašovač pokryl povrch rovnomernou a veľmi tenkou vrstvou oleja – presne to, čo pri pečení palaciniek potrebujete!
Zdroj: https://www.gastronom.ru/