Cheesecake sa stal obľúbeným dezertom mnohých ľudí: zaujme jemnou chuťou, absenciou prílišnej sladkosti a krémovou vôňou. Tento koláč je ideálnym doplnkom k oslavnému stolu alebo skvelým spoločníkom k rannému kávu. Existuje desiatky receptov na tento dezert, ale klasický cheesecake sa vždy pripravuje na základe krémového syra s prídavkom vajec a piškótového základu, čo robí sladkosť ešte vyberavejšou a chutnejšou.
Ingrediencie
Na piškótový základ:
- • 85 g nesladených piškótov
- • 70 g múky
- • 70 g cukru
- • 85 g masla
- • ¼ čl. soli
Na ozdobu:
- • 150-200 g čerstvého ovocia
- • práškový cukor Na cheesecake:
- • 950 g krémového syra
- • 250 g cukru
- • 4 veľké vajcia
- • 60 ml smotany s obsahom tuku 33%
- • 60 ml kyslej smotany s obsahom tuku 20%
- • 10 g vanilkového cukru
Krok 1

Predhrejte rúru na 165 °C. Spodok vymastite maslom a dno odnímateľnej formy. Vezmite smotanový syr z chladničky.
Krok 2
Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.
Krok 3

Plátky keksu nalomte na kúsky a rozdrvte ich na drobné drobky. Zmiešajte ich so cukrom, múkou a soľou. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
Krok 4

Rovnomerne rozotrite drobky po dne formy a pritlačte ich dnom pohára. Dajte do rúry a pečte základ 12-15 minút, kým nezískajú zlatistú farbu a okraje sa stávajú rumenými. Potom dajte formu s cesto na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Krok 5

Počas chladnutia základu znížte teplotu rúry na 120 °C.
Krok 6

Mixérom alebo kuchynským robotom zmiešajte smotanový syr s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nezískate jednotnú hmotu. Postupne pridávajte vajcia a počkajte, kým sa úplne premiešajú. Vyčistite bočné steny misy špachtľou.
Krok 7

Pridajte smotanu a kyslú smotanu, premiešajte do hladka.
Krok 8

Nalejte syrovú zmes na vychladnutý základ. Potriasť formou na stôl, aby vystúpili bubliny. Prejdite vidličkou po povrchu, aby sa prelámali vyliate bubliny.
Krok 9

Dajte formu do rúry, ktorá sa už vychladla na 120 °C, a pečte, kým okraje cheesecake nebudú pevné a stred zostane pohyblivý, približne 1,5 hodiny. Teplota vo vnútri hotového cheesecake by mala dosiahnuť 68°C.
Krok 10
Presuňte formu na mriežku, zakryte ju obrátenou veľkou miskou a nechajte ju vychladnúť 2 hodiny.
Krok 11
Presuňte ju do chladničky na 6 hodín.
Krok 12

Jemne nožom prejdite medzi čizkejkom a okrajom formy, potom uvoľnite západku a odstráňte bočnicu formy. Spatulou prejdite medzi dnom formy a čizkejkom a opatrne pretlačte koláč na tanier. Nechajte ho 30 minút pri izbovej teplote.
Krok 13

Ponořte nôž do pohára s horúcou vodou, osušte utierkou a nakrájajte čizkejk, každý krúžok nôžom osušte po každom odrezanom kúsku. Ozdobte ovocím, práškovým cukrom a podávajte.
Zdroj: https://www.gastronom.ru/