Kebab z baraniny je letné, dovolenkové jedlo. Na jeho prípravu potrebujete horúci oheň, dobrú spoločnosť, srdcervúce prípitky a zručné ruky, ktoré vedia pracovať so špízmi a baraninou. Hotový kebab v Gruzínsku sa podáva s tenkým lavášom, paradajkovou satsebelou, jemne nakrájanou cibuľou a granátovými semienkami.
INGREDIENCIE
- 1 kg mäsa z baraniny (alebo polovica hovädzieho a polovica baranieho mäsa)
- 2-3 stredné cibule
- 100 g slaniny
- 1 vajce
- 1 lyžica mletej barberry
- soľ, čerstvo mletý čierny korenie
- tenký laváš na podávanie
POKYN NA PRÍPRAVU
Krok 1

Pripravte mleté mäso: slaninu a cibuľu premiešajte v mlynčeku na mäso. Mäso prepusťte mlynčekom na mäso dvakrát, inak nebude dosť lepkavé: prvýkrát len mäso, druhýkrát s pridaním cibule so slaninou a barberry. Osoľte, okorente, pridajte vajce a asi 10 minút miesite mleté mäso rukami, kým nebude lepkavé a nezačne sa prilepovať k rukám. Dajte mleté mäso do chladničky na pol hodiny.
Krok 2

Namáčajte si ruky do vody a tvarujte mleté mäso do tvaru „klobásy“ dĺžky 10-15 cm. Navlečte každú „klobásu“ na špíz. Trik spočíva v tom, že špíz musí byť rozpálený – inak sa mleté mäso neuchytí. Každý kebab opečte na uhliach do hotova.
Krok 3

Podávajte hotový kebab spolu s lavášom.