V poslednom čase sa hovädzí roastbeef pečie pri nízkej teplote. Je to dlhý proces, ale mäso je šťavnaté a mäkké. Bohužiaľ, teplota v rúre 110 C nedáva mäsu chutnú, aromatickú kôrku, ale môžete to ľahko napraviť tým, že ho pred pečením opečiete. Pod pečené hovädzie mäso vložte zeleninu: cibuľu, mrkvu, vonkajšie šupiny feniklu, škaredé časti stonkového zeleru, rozrezanú polovicu hlavičky cesnaku.

SUROVINY
- 4,5 kg hovädzej pečene (sviečková alebo rebrá) s kosťou
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ
- 2 cibule
- 3 stonky zeleru
- 2 malé mrkvy
- 5 tymiánových výhonkov (najlepšie)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šálka vody
- 3-5 stoniek petržlenu
Krok 1
Mäso vyberte z chladničky aspoň hodinu pred varením.
Krok 2
Rúru predhrejte na 200 °C. Očistenú cibuľu a mrkvu rozpolte. Cesnak rozpolte a zeler nakrájajte na 5-7 cm kúsky. Všetku zeleninu, stonky petržlenu a tymián vložte na dno veľkého pekáča alebo hlbokej panvice. Vložte do rúry na 15 – 20 minút, kým nezhnedne a nezavonia. Znížte teplotu rúry na 110 °C.
Krok 3
Orežte mäso z rebier. Osušte ich papierovými utierkami. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte rastlinný olej a mäso opečte zo všetkých strán, kým nezhnedne. Počas tejto doby sa z mäsa vytopí veľa tuku. Scedíme ho a použijeme na prípravu yorkshirského pudingu alebo ho vyhodíme.
Krok 4
Mäso osolíme a okoreníme, pričom korenie votrieme do povrchu mäsa. Pomocou kuchynskej nite pripevnite mäso k rebrám. Konštrukciu vložte do pekáča na lôžko z pečenej zeleniny, podlejte vodou a vložte pekáč do rúry. Mäso pečte 30 minút na každých 450 g hmotnosti, kým teplota vo vnútri nedosiahne 62 C. Po 2 hodinách môžete rúru vypnúť a nechať mäso v rúre vychladnúť.
Krok 5
Vyberte mäso z rúry, prikryte ho fóliou a nechajte 20 minút odležať. Zeleninu nevyhadzujte!
Krok 6
Odstráňte kuchynskú niť a kosti. Mäso nakrájajte naprieč vláknami na 1,5 až 2 cm hrubé plátky. Podávajte s yorkshirským pudingom a ozdobte zelerom a zeleným hráškom.
Zdroj: https://www.gastronom.ru