Jedlo, ktoré konzumujeme, má priamy vplyv na naše duševné zdravie. Britská štúdia zistila, že na zníženie rizika depresie je potrebné častejšie jesť ovocie a obmedziť konzumáciu pikantných alebo slaných pochutín, ktoré vyvolávajú úzkosť.

AKO JEDLO OVPLYVŇUJE POHODU?
Autori štúdie uverejnenej vo vedeckej publikácii British Journal of Nutrition tvrdia, že vplyv stravy na duševné zdravie môže súvisieť s tým, ako živiny stimulujú naše kognitívne procesy. Podľa doterajších výskumov majú potraviny s nízkym obsahom živín negatívny vplyv na kognitívne funkcie a naopak.
V novej štúdii 428 obyvateľov Spojeného kráľovstva vyplnilo online prieskum, ktorý hodnotil ich stravovacie návyky, psychické zdravie a kognitívne funkcie.
Účastníci uviedli, ako často za posledný mesiac denne konzumovali ovocie, zeleninu, sladkosti (napr. koláče, sušienky) a slané pochutiny (napr. čipsy). Boli tiež testovaní na depresiu, úzkosť, stres a psychickú pohodu.
AKO ZNÍŽIŤ ÚZKOSŤ POMOCOU JEDLA?
1.Jedzte častejšie ovocie
Zistilo sa, že časté jedenie ovocia (ale nie v množstve) malo pozitívny vplyv na psychickú pohodu a znížilo riziko depresie.
2.Vyhýbajte sa slaným a koreneným jedlám.
Naopak, konzumácia pikantných alebo slaných pochutín bola spojená s rozvojom úzkosti. Výsledok je v súlade s predchádzajúcimi štúdiami, ktoré naznačujú, že slané jedlá a rýchle občerstvenie zvyšujú úzkosť.
Okrem toho sa v štúdii zistilo, že u účastníkov, ktorí jedli korenené alebo slané občerstvenie, sa častejšie vyskytovali kognitívne poruchy, t. j. zhoršená pozornosť, pamäť, vnímanie
Podľa predchádzajúcich štúdií na zvieratách môžu nasýtené tuky znižovať pamäťové funkcie, takže možno pikantné a slané občerstvenie s vysokým obsahom nasýtených tukov skutočne môže zhoršovať pamäť a mať negatívny vplyv na duševné zdravie.
ZÁVERY: ČO JESŤ, ABY STE SA ZBAVILI ÚZKOSTI?
Ak v poslednom čase pociťujete zvýšený pocit úzkosti a obáv, pozrite sa na svoj jedálniček – môže to byť spôsobené tým, že zneužívate rýchle občerstvenie a zriedkavo konzumujete ovocie.